Handig om te weten

Het huis staat in Marloth park, een wild conservatie park dat grenst aan het Kruger park. Op 100 meter van ons huis loopt de Crocodile river. Daar kijk je zo het Krugerpark in en zie je vanachter de omheining olifanten en veel andere dieren die komen drinken, rusten en jagen. 

Vanuit het huis rijd je in 20 minuten naar de ingang van het Krugerpark bij Crocodile Bridge. Vertrek vroeg in de ochtend met een thermoskan koffie en meet “the Vurhami pride” leeuwen. Als je geluk hebt, vind je ze op nog geen 5 minuten rijden vanaf de Crocodile Bridge toegang naar Kruger. Geniet van een heerlijke lunch op het mooie terras van Lower Sabie of een van de andere restcamps. En na een dag avontuur in Kruger, duik je heerlijk in je eigen zwembad, je maakt een vuurtje en geniet na tijdens de prachtige zonsondergang. Of je houdt een luie dag bij het huis met wandelen, zwemmen en een paar boodschapjes in de lokale winkelcentra. Dan kun je ook eind van de dag nog een paar uurtjes door het Krugerpark rijden. Met een beetje geluk kom je dan ook (grote) katten en hyena ’s tegen in  “ the golden light of Africa”.

 

Vince en Jeannine Da Silva, steun en toeverlaat, dierbare vrienden:

 

 (+27 82 411 4596)

Vince en Jeannine da Silva wonen 75 meter verderop met hun twee dochters Sky en Payton. Je kunt hen altijd bellen of whatsappen (24/7). Of het internet er uit ligt, je krijgt een deur niet open, het zwembad is vies of je wil naar een speciale winkel of een tour maken…. Zij zijn altijd te bereiken en staan voor je klaar. Je kunt hen desgewenst ook vragen om alvast wat boodschappen in huis te halen voordat je aankomt. Desgewenst kunnen ze ook de eerste avond voor een simpele maaltijd zorgen (boodschappen en maaltijden moeten uiteraard wel aan hen worden betaald). En mocht je iets te vieren hebben…. Jeannine maakt prachtige taarten en cupcakes die je bij haar op bestelling kunt laten maken.

 

Schoonmaak:

 

Het huis wordt 1 keer per week schoon gemaakt door Harriët, onze hulp. Zij vervangt en wast dan ook het beddengoed en de handdoeken. Als je wil dat ze vaker komt, kun je Vince vragen om dit te regelen (tegen additionele kosten).

Harriët komt meestal rond 8.00 uur en heeft dan al 2 uur gereisd om bij het huis te komen. Het is een schat en je kunt haar vertrouwen en ook dingen vragen als je hulp nodig hebt. Ze wordt erg blij van een kop thee en tussen de middag iets te eten. Rond half 3 moet zij weer met de bus vanaf Olifants drive om voor donker thuis te kunnen zijn. Wij betalen de schoonmaak kosten. Ook de eindschoonmaak is voor onze rekening. Oude kleding (ze heeft twee zoons van 7 en 17 jaar) of wat fruit wordt erg gewaardeerd maar hoeft natuurlijk niet.

 

 

 

 

Het zwembad:

 

Ons verwarmde  zwembad is een van de grootste zwembaden van Marlothpark en vraagt veel onderhoud. De schoonmaakster (Harriët), de tuinman (Filemon) en Jeannine Da Silva maken het elke week schoon en zorgen voor het onderhoud. Het is wel fijn als je elke dag even met een net de beestjes en blaadjes uit het zwembad vist en met de borstel het zand van de bovenste trede in het zwembad veegt.

Laat de Creepy Crowly zoveel mogelijk zijn eigen werk doen en laat hem in het zwembad liggen. Dat werkt het best. Als het goed is, gaat de pomp van het zwembad uit zichzelf twee keer per dag pompen om het water schoon te houden.

Als er iets is met het zwembad, bel dan Vince.  

De dieren:

 

In het park lopen alle dieren vrij rond, behalve (in principe) olifanten, leeuwen, buffels en luipaarden. Deze laatste dieren kun je wel zien als je langs het hek bij de rivier loopt of rijdt. Maar dan aan de andere kant van het hek… Het is ook extra leuk om dit eind van de dag te doen. Neem een drankje en een hapje mee en natuurlijk verrekijkers en fototoestellen. Je weet het immers nooit. De Facebookgroep (Marloth Fence walkers) deelt regelmatig foto ’s van leeuwen, luipaarden, olifanten en zelfs een zeer zeldzame cheetah bij de rivier, aan de andere kant van het hek.

De dieren komen met regelmaat langs maar je weet nooit precies of en wanneer. Het helpt als de drinkpoel gevuld is met vers water en als er eten is voor de dieren.

Je kunt bij o.a. Daisy’s Den bij de Bush Mall (net een straat verder aan de achterkant bij Clearwater revival Watershop) dierenvoer kopen die je kunt voeren. Ook kan je balen hooi laten bezorgen. Dat trekt veel dieren.

 

Sommige dieren laten zich voeden uit de hand. Maar doe voorzichtig en was je handen goed. Het is beter om ze van een kleine afstand te voeren. De kudu’s en de zwijntjes zijn gek op wortelen.

 

Als je vlak voor het donker wordt wat stukjes banaan of wat yogurt in de boom legt die vlak voor het terras staat, is er een kans dat de “Bush baby ‘s” (nagapies) naar beneden komen om te genieten van de lekkernij. Ook fruitbats (vleermuizen) zijn er dol op.

 

Ook zijn er tal van mooie kleinere dieren en vogels te zien. Mongeese zijn gek op eieren, vlees en vis. De vogels vinden stukjes fruit, een klokhuis en restjes noten en brood erg lekker.

Het weer & klimaat in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt aan de andere kant van de evenaar, hierdoor zijn de jaargetijden & klimaat precies het tegenovergestelde als in Nederland. Als het in Nederland winter is, is het in Zuid-Afrika zomer en andersom. In het binnenland (regio Krugerpark) is het altijd iets warmer dan aan de kust, wel heerst er over het algemeen een gematigd klimaat. De vakantiehuizen van Homes of Africa zijn gelegen in Hoedspruit (Limpopo). Hoedspruit heeft een gematigd savanne-klimaat met veel warme dagen gedurende het hele jaar.

De gemiddelde dagtemperatuur komt hier maar zelden onder de twintig graden en ligt in de zomerperiode zelfs boven de dertig graden Celsius. De gemiddelde temperaturen voor Hoedspruit staan hieronder aangegeven. De temperatuur is het hele jaar zeer aangenaam, wel kan het in de Zuid-Afrikaanse wintermaanden ‘s nachts fris zijn. Lees hier wat de beste reistijd is om Zuid-Afrika te bezoeken.

Klimaat en temperatuur in Zuid-Afrika

Maand Max. Min.
Januari 37 ℃ 20 ℃
Februari 36 ℃ 20 ℃
Maart 32 ℃ 16 ℃
April 30 ℃ 10 ℃
Mei 30 ℃ 8 ℃
Juni 28 ℃ 5 ℃
Juli 28 ℃ 5 ℃
Augustus 30 ℃ 5 ℃
September 32 ℃ 10 ℃
Oktober 34 ℃ 15 ℃
November 35 ℃ 15 ℃
December 37 ℃ 20 ℃